Kesztölc Kestúc

keresés

Nevezetes és valóban látványos a mi pincesorunk, érdemes nem csak vendégeknek, de néha saját magunknak is örömet okozni avval, hogy végigsétálunk ezeken a helyeken is.

Kesztölcön több helyen találhatunk gyönyörű pincesorokat. A legkülönfélébb időszakokban épültek, és mindegyik más-más hangulatot áraszt. A különbözőségük ellenére is mégis "összhangban" vannak.

Ezek a pincesorok megtalálhatók a főút mellett épp úgy, mint a kies mellékutcákban. Kanyargós, festői utcákat járhatunk be, Mindig más táj tárul elénk, mert ez a dimbes-dombos teraszos elhelyezése a falunak festői adottság. Romantikus, hangulatos végigmenni a pincesorokon.

Ma már sok régi pince fel van újítva és emeletet húztak rá, ahol szoba van, és így átavanzsáltak nyaralóvá. Még mindig jobb az ilyen látvány, mint a gazdátlan, beomlott, elhanyagolt régi pincék, mert vannak ilyenek is. Bent a falu központjában nemrég egy ilyen régi pincét "semlegesítettek" mert életveszélyes volt már összeomlásával.

A pincék, présházak nagyon különbözőek. Némelyikük falán feliratok, évszámok vannak bevésetve. Van, ahol kispad is van még, és ha szerencsénk van, a tulajdonos ott üldögél. El lehet beszélgetni, szívesen megmutatják, mesélik saját történetüket  Mert ahogy az embereknek, úgy a pincéknek is megvan a saját történetük, átéltek sok mindent, és falaikba bevésődött az évtizedek megannyi eseménye.

Hangulatos, élményt adók ezek a pincék. Némelyek nagyon hosszúak, boltozatuk is különböző, és a bennük található borok is .Nevezetes és valóban látványos a mi pincesorunk, érdemes nem csak vendégeknek, de néha saját magunknak is örömet okozni avval, hogy végigsétálunk ezeken a helyeken is.

Olvasta már?