Makovics János riportja a kesztölci ünnepségről

A Kesztölci Hagyományőrző Bányászok Köre és Kesztölc Község Önkormányazat valamint a Szlovák Önkormányzat áldozatos, időt,energiát nem számolva, sok szervezést követően.

Valovics László másokkal együtt a mai napig tartják a kapcsolatot a még megmaradt bányászokkal, a hagyományoknak megfelelően. Hideg de ragyogó napfényes időben megtartották a helyi temetőben található bányász emlékműnél a Borbála napi ünnepséget. Előtte a szokásos szentmise volt a templomban,de záróként elénekelték a Bányászhimnuszt, ami dicséretre méltó.

Az ünnepséget Klinger Ágnes nyitotta meg. A részvevők elénekelték a Bányászszhimnuszt és a Pávakör is énekelt,melyben egy nagyon szép szólót is halhattunk. Majd Dr.Magyar Pál plébános tratott kis beszédet. Őt követte Salánki Gábor aki nagyon szépen elszavalt egy költeményt, ami megható volt.

Majd ismét Klinger Ágnes következett, és felsorolta az emlékműnél bevésetett emberek neveit. Ezután Dr. Korompay Péter az OMBKE Dorogi Helyi Szervezetténerek titkára tartott megemlékező és múltat felidéző beszédet. Ezek után következtek a koszorúzások, a megemlékezés percei. Megható,csendes és méltóságteljes ünnepségben volt része a jelenlevőknek,és bízhatunk abban, hogy nem vész a feledés homályába az egykori bányszélet, annak hagyományai, emlékei, ápolása.

Olvasta már?