Esztergom vonzáskörzete nagy, sokan járnak ide, és szerencsére egyre több a turista is. Az esztergomi autóbuszvégállomáson azonban az ember úgy érzi, hogy megállt az idő.

Sokszor, sokféle módon tervezték már, hogy átalakítják, elköltöztetik. Egy időben arról volt szó hogy a Tesco melletti erdős-parkos részen lesz az új buszállomás. Ez kiszúrás lett volna az ingázókkal, hiszen helyijárattal vagy gyalog kellett volna bemenni a városba.

A buszvég a piac és a kórház közelében található. Ez így is van rendjén, a legtöbb vidéki városban a buszállomások a központban találhatók. Nem sok változás történt itt az utóbbi évtizedben. Az épület lepusztult, elhanyagolt, koszos. Nemrég lemázolták az épület külső burkolatát szürkés fehér festékkel, de az Esztergom feliratot már nem festették fel újra a váróterem bejárata fölé.

A váróteremet hajléktalanok szállták meg, utas alig merészkedik be. Annyi újdonság van, hogy a régi büfét felváltotta egy árva italautomata. Jó fejlemény, hogy idetelepült egy automata kerékpárkölcsönző. Amúgy semmi más nem változott. Itt nosztalgiázhatunk a régi időkön elmerengve.

Esztergom viharos időkön van túl, most újra van remény, és bízom benne, hogy a buszmegállót is felújítják, modernizálják. Legyen több pad, ahogy régen volt, hogy le lehessen ülni buszra várakozva. Legyen megbízható a WC, tiszta a váróterem.  Legyen korszerűbb az utastájékoztatás is. Megérdemelné ez az ambiciózus, szép város, hogy ne hökkenjenek meg az első pillanatban az ide érkező turisták. Talán még megéljük ezt is valamikor.

Olvasta már?