Nemrégiben költözött Kesztölcre Bíró Ádám, aki negyedszáz évig hangszerkészítő mester volt. Jelenleg a másik kedvenc munkáját űzi: műsorvezető-hangosító. Bíró Ádámmal Lehoczki Dávid beszélgetett.

A Kesztölc-Kestúc csoportban olvashattunk rólad, hogy a faluba egy hangszerkészítő is beköltözött. Mióta laksz Kesztölcön?

Kesztölcön (Plesina) február vége óta élek, Visegrádról költöztem ide. Már nem hangszerkészítéssel foglalkozom, mert a leukémia miatt – amit sikeresen leküzdöttem – nem dolgozhatok vegyszerekkel. Hangszereket 24 évig készítettem, 16 évig voltam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerkészítő Iskola oktató és vizsgáztató mestere, a Vintage52 hangszerviz tulajdonosaként. Leghíresebb hazai hangszeremet Tátrai Tibor (a" kis pirost”)  használja a mai napig.

Milyen kesztölci kötődésed van?

Kesztölci kötődésem egy totál véletlen folytán jött, Schreck Tamás barátom vásárolta meg ezt a 1,5 hektáros erdőt, amelyen több épület is van. Ő sámándobokat készít. Mikor a válás után új életet kezdtem, Tamás barátom adott egy kulcsot és azt mondta addig maradok, amíg akarok. Azóta pedig itt ragadtam. Hegyikerékpárosként nagyon szeretem a természetet, Mongóliában éltem 11 évig és ott belem ivódott az emeber és a természet kapcsolata. Jelen pillanatban, leendő Feleségemmel a Mátkámmal lakom itt és vadásszuk az eladó ingatlanokat, hogy végre sajátunk is legyen, hiszen annyira megtetszett Kesztölc, hogy itt szeretnék újra családot alapítani.

Beilleszkedtél az új környezetbe?

Nagyon megszerettük Kesztölcöt. Rengeteg új barátra tettünk szert, mindenki nagyon kedves és segítőkész. Tökéletes hely egy párnak, akik gyermeket szeretnének. Aki itt nő fel, megtanulja alázattal tisztelni a természetet, a sziklákat és a sportot.

Jelenleg mivel foglalkozol?

Az elmúlt 26 évben előbb hobbiból, majd 8 éve már főállásban műsorvezető-hangosító vagyok. Saját hangtechnikámmal járom az ország sportrendezvényeit, világ, Európa és magyar bajnokságokat szpíkelek. Hegyi kerékpár, országúti kerékpár, motor, Freestyle, futás, úszás, vitorlázás, triatlon, stb., de végül s nem utolsó sorban a repülés. Kedvesemmel szinte minden nap sportolunk valamit. Ez hozzá tartozik az életünkhöz, s szeretnénk leendő gyermekeinket is erre nevelni. Küzdősportokkal, kerékpározással és futással tartom karban magam s a barátaim.

Korábban hangszerkészítéssel foglalkoztál, játszol is valamilyen hangszeren?

Igen, nyolc hangszeren játszom (gitár, billentyűk, hárfa, magyar tekerő, szitár, fúvósok, doromb, sámán dob és a hangszálaim), rengeteg zenekarnak vagyok vendégművésze, tanárom a világhírű zongora művésznő Fischer Annie volt. Itt Kesztölcön építettem egy stúdiót, ahol a zenekarok elvonulhatnak több napra és felvehetik az új albumot ezen a csoda helyen, ahol a mesék szereplői megelevenednek.

Nagyon sokrétű vagy, van még esetleg valami ami kimaradt?

Írtam könyvet is. Négy éve megjelent könyvemet (Ébredések) szerintem már nem lehet kapni, de itt a faluba elosztogattam már vagy 20 db-ot :). A kiadóm unszolására, októberben kezdek hozzá a következő etapnak, a címe még titok, de majd egyszer kiderül.

Köszönjük, reméljük, hogy sokáig lehetsz a kesztölci közösség értékes tagja!

Nagyon köszönöm, hogy itt élhetünk. Ilyen nyugodt és vidám helyen, Kesztölcön. Szerintem az embereknek fogalmuk sincs mi is az élet, mert az élet itt van!

Borítókép: Bíró Ádám (baloldalon) egy fesztiválon

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!