Augusztus 28-án, szerda délután, Dr. Schmidt Sándor szobrának felavatásával kezdődtek meg a Bányásznapok térségünkben. A dorogi Schmidt-villánál megtartott eseményen a kesztölciek is képviselték magukat.

14 órakor ünnepi szentmisét mutattak be Dr. Schmidt Sándor emlékére a Dorogi Szent Borbála templomban. A szentmise után Glevitzky István, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorog elnöke és Székely Ferenc Géza, az ÉDV Zrt. vezérigazgatója leleplezték a Dienes Szilárd szobrászművész által készített szobrot a Schmidt-villa kertjében.

A szobor felavatását követően koszorút helyezett el az emlékműnél az ÉDV Zrt. nevében Székely Ferenc Géza vezérigazgató, Dorog Város Önkormányzatának nevében Dr. Tittmann János polgármester, Deák Ferenc alpolgármester és Kecskésné Patos Szilvia jegyző, az OMBKE dorogi és tatabányai szervezetének képviselői, a Schmidt család leszármazottjai, az erdélyi Felsőbánya delegáltjai és a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum nevében Tóth János és felesége.

A koszorúzás után Glevitzky István, Dorog „atyját” Schmidt Sándort méltatta, majd elmondta, hogy a most felavatott emlékműnek a létrehozásában döntő szerepet vállalt Székely Ferenc Géza, aki a bányász hagyományápolás területén is kimagasló munkát végzett, ezért az OMBKE dorogi vezetése Schmidt-emlékplakettet adományozott neki.

Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő, beszédében elmondta, hogy emléket állítottunk szobor formájában Dorog város úgynevezett felépítőjének, hiszen hallhattuk a méltatásban, hogy mi minden épült azokban az évtizedekben, hogyan pártolta a kultúrát, a sportot és mennyi figyelmet fordított a szociális ellátásokra. Hozzátette, hogy egy olyan korban, amikor a kapitalizmusról és a tőkéről beszéltünk, volt itt egy olyan vállalatvezető, aki a tőke és a munkások érdekét össze tudta hangolni, akinél a rokkantak, az özvegyek, vagy éppen a 30 éves bányászati múlttal rendelkező munkavállalók 5000 pengőt, vagy egy lakást kaphattak, ez példátlan volt nem csak Magyarországon, hanem az egész világon is.

Végezetül Székely Ferenc Géza ismertette Schmidt Sándor életútját, valamint bemutatta a bányászatban és a bányászati vízvédekezésben elért sikereit. A beszédek után az összegyűltek közösen elénekelték a bányászhimnuszt a Dorogi Bányász Zenekar közreműködésével. A rendezvény végén pedig a vendégeket állófogadással várták.

Olvasta már?

Radovics Józsefné 90 éves

Családja körében ünnepelte 90. születésnapját Radovics Józsefné. A jó hangulatú ünnepségen a képviselő-testület tagjai átadták a jubileumi oklevelet és az önkormányzat ajándékait.

Mihov-Pánczél Marianna Komárom-Esztergom Megye kézművese

A tatabányai Vértes Agorájában tartotta ünnepi közgyűlését a megyei önkormányzat - a nagyszabású gálán 23 kitüntetést adtak át. Mihov-Pánczél Marianna kiváló munkáját a Komárom-Esztergom Megye kézművese díjjal ismerték el!

Pilisi Sziklák Natúrpark

Szeptember 25-én, ünnepélyes keretek között alakul meg a Pilisi Sziklák Natúrpark. Kosztkáné Rokolya Bernadettel, Piliscsév polgármesterével és Nyírő Andrással, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökével beszélgettünk a natúrparkról.