Kesztölc Kestúc

keresés

A Neszmélyi borvidék idei borversenyének hagyományosan a Gottwald Hotel adott otthont. A verseny a Neszmélyi Hegyközségi Tanács szervezte, Emmer Szabolcs elnökletével.

Az ismert borászt, a Kősziklás Pincészet vezetőjét a Kemma kérte arra, hogy szóljon az esemény részleteiről.

– Százhatvanhét nedűt értékelt a szakavatott, kiváló borászokból álló zsűri – mondta. – A borvidék szinte minden szegletéből érkeztek minták, Ászártól, Kesztölcig. De hoztak Esztergomból, Nyergesújfaluról is. A megmérettetésen, az úgynevezett ötszáz tőkés gazdáktól a jelentős pincészetekig vetélkedtek a borok. Ez mintegy nyolcvan bortermelőt jelentett.

Az idén folytatódott a fehérborok irányában történő eltolódás tendenciája. A bemutatott vörös borok száma 50–60 százalékkal csökkent, mindössze 16 mintát adtak le a borászok. Ennek dacára a vörös borok között is akadt egy aranyérmes. Emellett 20 rozé küzdött még meg az elismerésekért.

– Hogy túlnyomó részben fehérbor mintákat hoztak a termelők, jól tükrözi a borvidék szőlőfajta összetételét – emelte ki a főszervező. – A két, szám szerint kiemelkedő fajta az Olaszrizling és a chardonnay volt, amelyből 18-18 minta került terítékre. A „versenyzők” többsége, 142 a 2015-ös évjáratot képviselte. Nem véletlen, hiszen viszonylag jó idők jártak az ültetvényekre. A legidősebb résztvevő egy 2007-es Olaszrizling volt.

Emmer Szabolcs kiemelte, hogy az eredményhirdetés május 13-án lesz, ünnepélyes külsőségek között a Gottwaldban. Emellett azt is meg tudtuk tőle, hogy az ítészek egy nagyaranyat osztottak ki, a 22 arany-, a 82 ezüst- és az 56 bronzérem mellett.

Olvasta már?

Az elágazástól gyalog - Makovics János

Sokan, sokszor gyalogoltunk mind a  négy évszakban az elágazástól be a faluba, mert gyakran alakul úgy a dolog, hogy  nincs kedvünk sokat várakozni a buszra, és inkább elindulunk gyalog. De ezekben a "sétákban" ha már így hozta...