A Hódító Túrák idei második rendezvénye, a bajnai Gróf Sándor Móric Emléktúra most csatlakozott a túrasorozathoz. Zsibrita Zámbori Zita túranaplója. A következő állomás: Kesztölc, június 2!

Reggel 7 órára már minden készen állt a rajtra a bajnai községháza előtt. Nem véletlenül, hiszen akik a 26 km-es XL távot választották, már kora reggel nekivághattak az útvonalnak. Sokan éltek is a lehetőséggel, a túrázók mellé számos futó is csatlakozott a leghosszabb távra. A családdal, gyerekekkel érkezőket az 5 km-es S táv várta, akik babakocsival, háti gyerekhordóval is bátran elindulhattak a túrán. A 15 km-es L táv az előzőt kiegészítő, hosszabb útvonalat ígért.

Bár kacérkodtunk az L távval,5 km-en végül mi is részt vettünk a gyerekekkel. Mivel nem ismertük a terepet, egy előzetes egyeztetés szükséges volt, hogy a rövid távon valóban végig lehet- e menni háti hordozóban utazó 16 hónapos csöppséggel.
A kilátás gyönyörű, a szervezők felkészültek voltak, az útvonal leírás érthető, a terep valóban könnyen végigsétálható volt. A  nagyobbik csemete lelkesen kereste az ellenőrző ponton elrejtett kódot és boldogan majszolta a Szent Donát Háznál kapott müzliszeletet. A kicsi borzasztóan kimerült a sok sétától, így az utolsó két kilométert végigaludta.

A rendező Bajnai Természetjáró és Szabadidő Egyesület a helyi nevezetességeket előtérbe helyező, lenyűgöző panorámájú útvonalat állított össze mindhárom távot illetően. Rengetegen álltak meg fotózni, fotózkodni például a Bajna legmagasabb pontján álló Ördöglovas kastélyként is ismert, Sándor-Metternich-kastély látképe előtt.

A jelölő szalag mellett három színű felfestés is segítette a túrázók eligazodását. A pihenő pontokon pedig frissítővel várták a megfáradt, árnyékot kereső résztvevőket. Idén sem maradhatott el a legendás bajnai fasírt, ami szinte már a túra védjegyévé vált.

A szerencsések 12 és 13 óra között megpörgethették a Térségi Szerencsekereket, izgalmas és értékes térségi ajándékokhoz jutva ezzel.

A Hódító Túrák sorozat következő, idei harmadik állomása június 2-án lesz, Kesztölcön. 

Borítókép: LábatlanGo - Dorogi Sport

Olvasta már?

Megmérettek a borok Kesztölcön

Remek hangulatban zajlott le az idei borverseny Kesztölcön. Mindemellett a zsüri értékes tanácsokkal látta el a borászokat. A nyertes pedig Rittling István lett, aki meglepődött, hiszen először készített bort.

Ilyen volt a Tavaszváró séta

Hatalmas érdeklődés, kiváló hangulat! Ezek övezték az idei kesztölci Tavaszváró sétát. Walczer Patrik összefoglalója és fotóriportja.

Kesztölc a világörökségi várományos listán

Kesztölc is része az UNESCO világörökségi várományos településeknek. A pilisi kolostori táj és királyi erdő jó eséllyel lehet nemzetközileg is kiemelt helyszín. Bemutatjuk a javaslatot.