A 24 óra napilap október 1-jei számában településünk egyik kiemelkedő festőművészével, Tóth Tiborral készített interjút Walczer Patrik. Az interjúban többek között olvashatunk a művész kesztölci mivoltjáról, illetve nemzetközi sikereiről.

Walczer Patrik riportja:

Tóth Tibor feleségével tizenöt éve költözött a Kesztölchöz tartozó Klastrompusztára, amelynek sajátos hangulatát és látványát mind a mai napig festővásznakon örökíti meg.

Kesztölc Tóth Tibor életét már általános iskolásként is meghatározta az alkotás, hiszen Tobisch Ilona festőművész számtalan rajzversenyre benevezte a festményeit. Tehetségét nem vitatták, hiszen Indiából és a világ több különböző pontjáról is kapott elismeréseket. Ismereteit később a Képzőművészeti Főiskolán szerette volna elmélyíteni, azonban a sors végül a nyomdaipari világ felé sodorta.

-Magasnyomó gépmester szakmunkás diákként az egyik tanárom, Varga Hajdú István elkérte az otthoni rajzaimat. Később elvitt a Guttenberg Képzőművészeti Körbe, ahol közel három évet tölthettem el Xantus Gyula festőművész mellett – mesélt élményeiről a művész.

A csendéletek, az élő modellek és portrék festése mellett már akkoriban is előszeretettel készített tájképeket is. Mióta Kesztölcön él, számtalan perspektívában örökítette meg lakóhelyét is.

Tóth Tibor idővel elhatározta, hogy festőtáborok során másokat is bevezet az alkotás rejtelmeibe. A résztvevők idén a klastrompusztai tóparton, a Velmo-tanyán és a művész kertjében is felállították a festővásznaikat, ahol szintén gyönyörű festmények születtek.

-A táborozók gyakran kérnek segítséget, illetve kikérik a véleményem. Olykor megjegyzik, hogy hozzám hasonlóan szeretnék megfesteni a látottakat. Ilyenkor mindig azt tanácsolom, hogy bátran kísérletezzenek új dolgokkal, hiszen csak úgy születhetnek egyedi és igazán értékes alkotások – mondta Tóth Tibor.

Keretben: Különleges kérésnek tett eleget

A tiszaroffi kastélyszálló részére évekkel ezelőtt festett Tóth Tibor 126 darab akvarellt.  Egy helyi újságíró tudomást szerzett a képekről, letöltötte az internetről a festmények fotóit és albumba rendezte őket. Nemrégiben különleges kéréssel fordult a festőművészhez: elhunyt édesapjának közeli barátját közösségi munkájáért fogják kitüntetni és kettejüket ábrázoló festményt szeretne ajándékba adni neki. Tóth Tibor fénykép hiányában beszélgetések alapján elképzelte a két személyt, amint közös hobbijuknak, a horgászatnak hódolnak. Az alkotás hiteles lett, az újságíró édesanyja a jelenetet ábrázoló képet meg is könnyezte, hiszen az egyik horgászó férfi személyében szeretett férjét látta viszont.

Keretben: Hollandiában is népszerűek a festményei

A klastrompusztai festőművész tagja egy nemzetközi internetes, Harley Benton gitártulajdonosok csoportjának. Egyik alkalommal észrevette, hogy Rick Peters nevű csoporttársa folyamatosan megosztotta az alkotásait, majd saját borítóképének is az egyik kesztölci festményt állította be. Miután megismerkedtek, a holland férfi elmondta, hogy az alkotások képét letöltötte és mappába rendezte. Ráadásként – hogy megköszönje ezeket a csodálatos alkotásokat – Tóth Tibornak adományozott egy legális stúdió szoftvert. A klastrompusztai festőművész az ehhez hasonló, őszinte megnyilvánulásokat érzi munkái valódi elismerésének, véleménye szerint ezekért a pillanatokért érdemes tevékenykedni.

Olvasta már?

Körzeti orvosunk tanácsai

Közeleg a tavasz, Dr. Bús János körzeti orvost kérdeztük, hogyan őrizzük meg egészségünket a tél végén.

Hulladékok begyűjtése Klastrompusztán

Február 12-én, kedden, Kesztölcön a hétfői szemétszállításból kimaradt területeken begyűjtötték a hulladékokat, viszont a klastrompusztai utcák továbbra is elérhetetlenek.

Szlovák bál támogatója: Erika Cukrászda

Cikksorozatunk utolsó állomásához érkeztünk, Kara Józsefné Erikát kérdeztük. Ők sós és édes süteményekkel, illetve tombolán tortával támogatják az eseményt.