Kesztölc teljes területére vonatkozó településrendezési eszközök felülvizsgálatával kapcsolatban rendeztek lakossági fórumot szeptember 10-én, a Községi Klubban.

A fórumon R. Takács Eszter okleveles építészmérnök, a ProArch Épitész Stúdió Bt. vezető településszervezője elmondta, hogy a lakosság részéről tizenkilenc módosítási igény merült fel. A településen területén hárman tanyaságot szeretnének létrehozni, amelyhez minimális változtatások szükségesek. Továbbá ismertette, hogy a szabályozási és rendezési terv lényege az, hogy meghatározza, hogy egyes a község egyes területeire vonatkozó szabályok alapján milyen épületet lehet felépíteni.

Egyes felszólalók úgy vélték, hogy a felülvizsgálatra és a módosításra azért van szükség, mert egy konkrét beruházás előkészületei zajlanak. R. Takács Eszter ezt cáfolta, hiszen a törvényi előírások szerint bizonyos időközönként felül kell vizsgálni a településrendezési tervet.

Bemutatták többek között az M100-as út nyomvonalát is mellyel kapcsolatban elmondták, hogy a felső „fél”- és az alsó teljes csomópontnál erdősávot telepítenek, csökkentve ezáltal a zajterhelést. Vöröskői István polgármester lakossági kérdésre válaszolva kifejtette: mivel a gyorsforgalmi út építése állami beruházás, az önkormányzatnak nincs beleszólása abba, hogy mikor kezdik el a kivitelezést.

A fórumon elhangzott, hogy többen is napelempark létesítése céljából kérték az adott területek átsorolását. Az egyik felszólaló arról érdeklődött, hogy az önkormányzat tervez-e hasonló beruházást. Vöröskői István úgy fogalmazott, hogy egy napelempark építése hatalmas terhet róna a község költségvetésére, továbbá jelenleg nincs olyan pályázati lehetőség, amelyből hasonló projektet finanszírozhatnának, így a közeljövőben nem terveznek hasonló projektet.

Kassai-Szoó Dominika, a település főépítésze hangsúlyozta, hogy a község védett pincesorai arculatot adnak a településnek, ezért renoválás esetén fokozott figyelemmel kell eljárni. Elmondta, hogy a felújítást tervezők számára konzultációs lehetőséget biztosítanak, egyúttal szívesen segítenek a tulajdonosoknak, hogy a településképi rendeletet figyelembe véve végezzék a munkálatokat.

Az egyik lakos kijelentette, hogy a következő képviselő-testületnél szeretné kezdeményezni azt, hogy a képviselők indítványozzák a klastrompusztai pálos kolostorromok nemzeti emlékhellyé nyilvánítását. Vöröskői István válaszul azt mondta, hogy a terület szerepel az UNESCO világörökségi várományos listáján.

A fórumot követően még nyolc napig van lehetőségük a lakosoknak, hogy véleményt formáljanak a dokumentumokkal kapcsolatban. Az észrevételeket postai úton a polgármesteri hivatalnak vagy elektronikus úton a titkárságnak címezve nyújthatják be.

Walczer Patrik

Fotók, videó: Juhász Sándor

Olvasta már?

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Kátyúzási munkálatokat végeznek Kesztölcön

Vöröskői István polgármester elmondta, hogy 1,5 millió forintos önkormányzati forrásból kátyúzási és útburkolatjavítási munkálatokat végeznek a falu több útszakaszán, többek között a Klastromi úton is.

Oroszlánok a könyvtárban!

Meseolvasással és kézműves foglalkozással folytatódott az Országos Könyvtári Napok sorozat kedden, a kesztölci könyvtárban. Klinger Ági beszámolója!