Izgalmas borok, értékes mézek, friss tej, illatos levendula. Kesztölc ízeit érdemes megkóstolni!
Mézesvölgy: termelői mézek és mézkülönlegességek
Kovács Tamás méhész őstermelő, 2010-óta foglalkozik méhészettel. Először a napi munka mellett, hobbi szinten néhány kaptárral kezdve ismerkedett meg a méhek világával, majd Gödöllőn elvégezte a méhészképző iskolát. Az idő múlásával folyamatosan bővíti az állományt, és ma már főfoglalkozású méhészként tevékenykedik. Küldetésének tekinti, hogy az olcsó, alacsony minőségű import helyett a hazai termelői méz kerülhessen a vásárlók asztalára.
A fajtamézek mellett mézkülönlegességekkel, mézes ajándékokkal, propolisz tinktúrával, méhviasz gyertyákkal bővítette a választékot, hogy a természet patikájából minél szélesebb kínálatot tudjon nyújtani a vevőinek.
Nemesi Lilla, méz: a Kétágú-hegy virágaiból
VirÁgi Méz: 24 karátos aranypelyhek a mézben
A kevert krémmézek homogén állaga hőmérséklet változás hatására változhat, ilyenkor használat előtt javasolt fölkeverni!
- rózsavirágos,
- narancsos,
- levendulás,
- mentás,
- citrom-gyömbéres,
- vaníliás ízben
AranyÁgi mézek: Színtiszta, áttetsző akácmézben fürdőző mimóza- és jázminvirágok, vagy csillámló 24 karátos aranypelyhek. Elegáns és ízletes ajándék magunknak és a legdrágább kincseinknek, ünnepi alkalmakra, 125grammos díszes üvegekben.
- 24 karátos arany pelyhekkel
- mimózás
- jázmin ízben
Makrai Anikó: teakeverékek
Anikó gyógynövénykertészetében termeszti a teának való füveket. Izléses csomagolásban árulja termékeit. A Kiskosár bevásárló közösség piacán megvásárolhatjuk termékeit. Kedvencünk a Hapci és a Szundi teakeverék, de érdemes a többit is kipróbálni!
Anikó írja magáról: "2015. év elején végeztem kertészmérnökként a Budapesti Corvinus Egyetemen (jelenleg Szent István Egyetem). A párommal Budapesten éltünk pár évig, de mindenképp szándékunkban állt vidékre költözni, így hosszas keresgélés után, 2015 tavaszán Kesztölcre költöztünk. Egy igencsak felújításra szoruló ház, és egy darabka legelő fogadott minket, melyet kertté kellett varázsolnunk. De belevágtunk...
Kistermelőként gyógynövényekből, ill. aromás növényekből készítek szárított monoteákat és teakeverékeket. "
Pilisi Levendula: üde illatok és színek
Szivek Pince: hagyomány és minőség
A
A Szivek Pince a Neszmélyi borút része.
Az I Love Dunakanyar portál fényképes riportban számol be a Szivek Pincéről: "A rengeteg munka elsődleges és kézzel fogható eredménye a bor, amit ottjártunkkor természetesen végig is kóstoltunk, és bátran ajánljuk őket. A minőséget mi más támaszthatná alá jobban, mint hogy Esztergom több olyan kiváló étterme is borlapjára tűzte tételeiket, mint a Koriander vagy a Prímás Pince."
Tejút Kft: 0-24 tejautomata, friss tejjel
Éjjel-nappal kaphatunk friss tejet Kesztölcön! Az automata aprópénzzel működik, üveget vigyünk magunkkal, mert az automatából csak tej jön.
A friss tejet a Tejút Kft tehenészete biztosítja. 170 tehenük van, növendékekkel együtt 400 marha. Évente 1,5 millió litert adnak a tehenek. A kesztölcin kívül még két másik automatájuk van a környéken. A tej 20%-át helyben és a környező településeken adják el viszonteladókon keresztül. A tej legnagyobb részét az országos tejpiac negyedét átfogó Alföldi Tej értékesítési hálózatán keresztül viszik piacra. A Tejút Kft 25 éves múltra tekint vissza.
Nagy Péter, a vállalkozás tulajdonosa 1954-ben született Budapesten. Az általános iskolában elhatározta, hogy halgazdaságban fog dolgozni, és ezzel egy életre elkötelezte magát. Kiskunhalasra ment tanulni a II. Rákóczi Ferenc szakközépiskolába. Sokat szerepelt, részt vett a közösségi életben, a tanárai irodalmi, művészeti pályák felé irányították volna, de Péter nem tágított. Gödöllőre jelentkezett az agrártudományi egyetemre, és 1978-ban védte meg a szakdolgozatát, halászati témában.
Több helyre hívták, de végül egy ismeretségen keresztül Kesztölcön kötött ki. Bárdos László, a TSZ főállattenyésztője keresett tehenészeti vezetőt. Megértette, hogy Péter nem tehenészetet, hanem halgazdaságot keres, azzal csábította, hogy hamarosan tavakat fognak építeni. Így is lett. Grábli István és Gimeskövi Károly elnök vezetése alatt a hetvenes-nyolcvanas években prosperált a TSZ, a tapétaüzem bevételei sokféle fejlesztést tettek lehetővé. Péter álma teljesült, a halászati ágazat vezetője lett. Mellette műszakvezető, telepvezető lett a tehenészetben, és elvégezte a takarmánygazdálkodási szakot is. Kesztölcre nősült, itt született két fia, Péter, aki ma a gazdaságban dolgozik, és Márton, aki közgazdászként Budapesten él.
A halastó a lencsehegyi bánya megnyitásakor tönkrement, a vizet a bányában kiszivattyúzták. Péter büszke arra, hogy amikor már biztos volt, hogy a halászati üzletágat be kell zárni, ő vezette be elsőként az országban a napijegyes horgászatot. Mivel nem volt víz az utántöltésre, nem engedték le, hanem horgásztatással kezdték el hasznosítani
A nyolcvanas évek végén élt az új vállalkozási lehetőségekkel, VGMK-t és önelszámoló egységet szervezett a TSZ-en belül. 1991-ben hozta létre a Tejút Kft-t, kezdetben csak a TSZ-tej értékesítésére. Kisbolt hálózatot hoztak létre azzal a jelmondattal, hogy a Tejút a tej legrövidebb útja a fogyasztóig. Végül a TSZ eladta a teheneit a Tejút Kft-nek, így jött létre a mostani gazdaság.
Péter vonzódása a horgászat és a természet iránt semmit nem változott, a Facebookon büszkén mutatja zsákmányát.
Velmo Farm: Friss tej, baráti hangulat
Tejes Kati, a kesztölciek így hívják. Reggelente körbejár a Renault Cangoo-val, és mindenkihez házhoz viszi a friss tejet. 4-kor kel, este 11-kor fekszik, a 27 tehén mellett nincs szabadság, nincs lazítás. 100 hektáron gazdálkodik, ennek a fele legelő. A teheneket mélyalmos tartásban istállózzák, természetes körülmények között. Túrójukat használja az Erika Cukrászda is.
Tejes Kati a templommal szemben, a festői fekvésű Plesinán építette férjével a családi gazdaságot. Férje, Velmovszki József néhány éve az Örök Tejútat járja, azóta Kati családjával viszi tovább a gazdaságot.
Farmja nyitott gazdaság, szívesen fogadják a betérőket, sokféle közösségi eseménynek ad színhelyet.