Kesztölc Kestúc

keresés

Minden év május 31-én a Egészségügyi Világszervezet (továbbiakban:WHO) és partnerei a Dohányzásmentes Világnap (WNTD) segítségével kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségügyi kockázatokra, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Földünkön napjainkban mintegy 1,5 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Évente legalább 5 millióan vesztik életüket dohányzás következtében, 50%-uk 40-69 éves koruk között hal meg, átlagosan 10 évvel megrövidítve az életüket. 2025-ben prognosztizálhatóan 10 millióan halnak meg majd a dohányzásukkal összefüggő betegségek miatt, ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével.

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi évtizedben. Célul tűzte ki a dohányzás visszaszorítását világszerte: a felnőtt lakosság körében 20 % alá kívánja szorítani a dohányzók arányát.

Minden év május 31-én a Egészségügyi Világszervezet (továbbiakban:WHO) és partnerei a Dohányzásmentes Világnap (WNTD) segítségével kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségügyi kockázatokra, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására.

 

A dohányzás egészségkárosító hatásai szerteágazóak. A dohányzás hatására jelentősen fokozódik a kardiovaszkuláris megbetegedések (hipertónia, érelmeszesedés, trombózis, angina, szívinfarktus, agyvérzés, agyi érelzáródás), egyes daganatok (tüdőrák, szájüregi daganatok, gégerák, nyelőcsőrák és hólyagrák) és az idült hörgőhurut-tüdőtágulás (COPD) kockázata. Szerepet játszik a dohányzás többek között a csontritkulás, a szürke hályog megjelenésében is. Jelentős szövődménye a dohányzásnak a termékenység csökkenése és az impotencia. A terhes anyák dohányzása nem csak az anya, de a magzat egészségét, életkilátásait is rontja.

Forrás: www.koranyi.hu/tartalom/dohanyzasleszokas/Szakmai_iranyelv.doc )

A 2016. évi WNTD kampány célja

  • Az egységes csomagolás váljon részévé az átfogó, multiszektoriális dohányzás visszaszorításnak.

Ösztönözni a tagállamokat, hogy megerősítsék a csomagolási és címkézési intézkedéseket, és a reklámozásra, promócióra és szponzorálásra irányuló korlátozásokat,

Magyarország

A dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet tartalmazza az egységes csomagolás bevezetéséhez szükséges tartalmi elemeket, így egységes megjelenéssel kerülnek forgalomba hozatalra a cigaretta és a cigarettadohány termékek.

A cigaretta és a cigarettadohány minden csomagolási egysége és minden gyűjtőcsomagja (dobozok, tasakok) csak meghatározott formájú, méretű és színű lehet. Kizárólag a márkanevet vagy a vállalat, vállalkozás nevét és a dohánytermék típusának megjelölését tartalmazhatja a csomagolás, és semmilyen módon nem takarhatja el az egészségvédő figyelmeztetéseket.

Az egységes csomagolás bevezetésével a cigaretta és a cigarettadohány nem lesz csábító többé, ami különösen a fiatalok egészségének védelme szempontjából kiemelendő. Az egységes csomagolás – ha nem “csábító" – a fogyasztóval szemben sem fejt ki olyan hatást, amely a kipróbálás irányába vagy újabb termék vásárlására ösztönzi.

Tények az egységes csomagolásról

Az egységes csomagolás bevezetése iránti érdeklődés folyamatosan növekszik a világon:

  • 2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolás bevezetését.

 

További információ:

WHO honlapokon angolul:

Dohányzás Fókuszpont honlapján magyarul:

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/dohanyzasmentes-vilagnap

Demjén Tibor, Dohányzás Fókuszpont, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet

E-mail: tibor.demjen@gmail.com

Honlap: Lakosság: http://www.egeszseg.hu/

Szakértők: http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/index.html

 

Olvasta már?

Kesztölc csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése II. ütem

Kesztölc csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése II. ütem Pályázati azonosító: TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00041 Kedvezményezett: Kesztölc Község Önkormányzata Támogatás összege: 50 000 000 Ft Támogatás mértéke: 100% Projekt címe: Kesztölc ...

Köszönet nyilvánítás a kesztölci lakosoknak

Kesztölc község Önkormányzata, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében szeretnénk megköszönni a kesztölci lakosoknak a tartós élelmiszer gyűjtést, valamint a felajánlott élelmiszer utalványokat, mellyel szebbé tehettük a községü...

Köszönet nyilvánítás a cipős doboz akció szervezőinek

Kesztölc község Önkormányzata, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében szeretnénk megköszönni a cipős doboz akció szervezőinek és adományozóinak azt a rengeteg ajándékot, mellyel szebbé tehettük a községünkben élő rászoruló gyer...

KÖSZÖNET NYILVÁNÍTÁS ZSIBRITA GYÖRGYNEK

Ezúton szeretnénk megköszönni Kesztölc község Önkormányzata,- a Kesztölci Idősek Klubja, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében Zsibrita György által közvetített tartós élelmiszeradományt, melyből 74 fő kesztölci lakost tudt...