Kesztölc Kestúc

keresés

A Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Csóka János atya fogja megáldani az első hazai pálos gyógynövénykertet Kesztölcön, 2016. június 11-én. A Kesztölci Gasztronómiai és Borklub kezdeményezésére kialakított gyógynövénykert célja, hogy ápolja a pálos hagyományokat a Pilisben. 

Az esemény június 11-én a mise után, 7 órakor lesz. Helyszíne: a Hungaroring és a Kék túra kereszteződése a Kétágú-hegy lábánál.

Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Pálos rend volt az egyik legnépszerűbb hazánkban a 14. és a 16. század időszakában. A rendet Kesztölc mellett, Klastrompusztán alapította Boldog Özséb. A 16. század közepéig a rend megőrizte remete jellegét, monostoraikat lakott helyektől távol építették fel. Templomaik szerények voltak. Malmot működtettek, szőlőt telepítettek, halastavakat létesítettek, hogy a fennmaradásukhoz szükséges étel és ital biztosított legyen. Nem voltak hatalmas birtokaik.

A középkori monostorok szerzeteseinek nemcsak önmaguk ellátásáról és gyógyításáról kellett gondoskodniuk, hanem a zarándokokról is. Ezért a zöldséges-, és gyümölcsöskert mellett mindig létesültek gyógynövénykertek is.

Ezen a helyen kialakított Pálos Gyógynövénykertben a fontosabb gyógy-, és fűszernövények bemutatásával, felhasználhatóságuk sokféleségének megismertetésével szeretnénk emlékezni a régi korok gyógynövényeinek avatott ismerőire, köztük a pálosokra. A tapasztalatokat a kesztölciek az ismeretterjesztés szolgálatába szeretnék állítani, ahol a gyógynövények mellett a tájegység régi, hagyományos gyümölcsfajtái is helyet kapnak.

Milyen növények élnek majd itt?

Első lépésként 2016-ban az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozó gyógynövények termesztését kezdik el. Helyet kapott itt az évelő hegyi pereszlény, vagy borsfű (Satureja montana), a kakukkfű (Thymus vulgaris), a levendula (Lavandula angustifolia), az orvosi zsálya (Salvia officinalis), a rozmaring (Rosmarinus officinalis), a szurokfű (Origanum vulgare).

 Mi jellemző az Ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozó növényekre?

A családba mintegy 180 nemzetség közel 3200 faja tartozik. Jellemzően gyógy-, fűszer, és ipari növények, mediterrán és szubtrópusi vidékekről származnak.

Az ajakos növények szára négyszögletes, levelei keresztben átellenesek. Virágaik általában kétajkúak (innen nevük eredete) és négy porzósak. Termésük a beérést követően négy makkocskára esik szét.

A családba tartozó fajok illóolajokban gazdagok, ezért jellegzetesen aromásak. Ezeket az illatokat mirigyszőrök választják ki, melyek egy, de akár több bőrszöveti sejtből is létrejöhetnek. A váladékanyagok között van illóolaj, gyanta, mézga, cukoroldat, szerves sav. Ezek az anyagok csalogatják a virágokhoz a beporzást végző rovarokat, de a növények védelmét is segítik a nemkívánatos látogatók távol tartásával.

Borsfű
Hajtásának illóolaját a konzerv és a likőripar használja, teája köhögés ellen, alacsony vérnyomás javítására használatos.

Kakukkfű
Virágos, leveles hajtását gyűjtik. Teáját szélbántalmak, köhögés, görcsök, étvágytalanság ellen használják. Likőr- és élelmiszeripari fűszerként is ismert.

Levendula
Virágos, leveles hajtását gyűjtik, teája idegnyugtató, görcsoldó, étvágyjavító hatású.

Orvosi zsálya
Kifejlett, ép leveleit a szárakról lefosztva gyűjtik. Forrázatát belsőleg fertőtlenítésre, torok- és más gyulladt testrész öblögetésére, borogatásra használják. Fűszerkeverékek alkotórésze is.

Rozmaring
Leveleit és virágját gyűjtik, étvágyjavító, görcscsillapító, szélhajtó teakeverékek alkotórésze és a mediterrán konyha fontos fűszere is.

Szurokfű
Virágos, leveles hajtásából készült teája köhögéscsillapító, étvágyjavító, idegnyugtató, de emellett fűszerként is használatos.

Olvasta már?

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.