Tavasszal újra felvetődik a szabadtéri hulladékégetés problémája. Mit égethetünk a kertünkben vagy kültéren? A válasz: 2021. 01. 01-től semmit. A törvény tiltja. Ám a járvány és a vészhelyzet hozott egy kis haladékot nekünk. A képviselő-testület számára nem adatik meg a lehetőség a helyi rendelet módosítására, ehhez szükséges a teljes nyitás. Addig érvényben van a korábbi rendelet, mely szerint „csak kerti hulladékot” égethetünk szerdán és pénteken. Hát ez a probléma, a sötéten gomolygó, jellegzetes bűzt árasztó füst sok esetben nem ezt bizonyítja. Sajnos vannak helyi lakosaink, akik úgy gondolják, hogy a kerti hulladék mellett elmegy a műanyag is. Pedig nem. Észrevehető, egészségkárosító, környezetszennyező és büntetendő. A szomszédok elszántságán, tűrőképességén múlik, meddig lehet elmenni. Ha nem segít a baráti beszélgetés élni kell a hivatalos út lehetőségével: Katasztrófavédelem, vagy Tűzoltóság telefon 105, 112. Eddig azonban nem kell eljutni, ha tiszteletben tartjuk egymást. Ha figyelembe vesszük, hogy élnek a környezetünkben asztmás, allergiás, légcsőhurutos, daganatos megbetegedésekben szenvedő lakótársaink. Ha tudomásul vesszük azt, hogy a kertünkben elégetett műanyag
hulladékból kikerülő toxikus részecskék éveken keresztül nálunk maradnak a talajban, benne lesznek a zöldségeinkben és a gyümölcsünkben, mérgeznek minket és a gyermekeinket is. Ha időnként akadozik is, van nálunk szelektív gyűjtés.
Éljenek vele!
Biztosítottak a feltételek.
Folyamatban van a Zöld udvar kijelölése. Minden az Önök tudatosságán és hozzáállásán múlik! Nem egy rendelet módosítása fogja megváltoztatni ezt a helyzetet, hanem az Önök gondolkodásmódja. Kérjük, vigyázzanak egymásra, ne ártsunk magunknak!
 
Képviselők

Olvasta már?

Bűnmegelőzési hírlevél 2021. május

Újra itt a jóidő, egy többen vannak a szabadban. Sokkal több a gyermek a játszótereken, utcákon, iskolák környékén, csapatokban vagy egyedül. Nem árt tudnunk, hogy milyen veszélyek érhetik gyermekeinket, ha nem vagyunk mellettük.