Kesztölc Község Önkormányzata 2020. évben az MFP EIM/2020 kódszámú, „Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása – 2020” pályázat keretében   4.994.634 Ft támogatásban részesült. Az eredeti cél a Kesztölc, Szabadság tér 28/a alatt található Petrik József Tájház épületének bővítését szolgálta volna.  Az 1757-ben épült Tájház falusi „tisztaszoba” és eredeti állapotában megőrzött füstös konyha épített kemencével, régi népi bútorokkal, mindennapi használati tárgyakkal berendezve mutatja be a régi szlovák paraszti élet lakóterét. 

Az épület közös udvarú ingatlanon helyezkedik el, mögötte a Szabadság tér 28/b ingatlan és a 28/c ingatlan található. A támogatásból a Tájház mögött található Szabadság tér 28/b alatti ingatlant vásárolta meg az Önkormányzat, és az eredeti terv szerint a rajta lévő, a Tájházhoz az 1950-es években hozzáépített épületrész tetőszerkezetét újította volna fel. Sajnos a statikai szakvélemény nem támogatta az épületrész tetőszerkezetének a felújítását, mert a folyamatos beázásoktól a vályogból épült főfalak annyira meg voltak gyengülve, hogy életveszélyessé vált a födém, felújítása aránytalanul magas kiadással járt volna, ezért az önkormányzat a tető felújítása helyett az épületrész bontására vonatkozó módosítási kérelmet nyújtott be, amely a MFP által jóváhagyásra is került.

Az épületrész bontása 2022. június 22-én kezdődött meg, 2022. június 30-án a vállalkozó befejezte a munkálatokat.

A bontás után keletkezett mintegy 280 m2 udvar füvesítve lesz és kapcsolódni fog a Tájház kültéri kiállító területéhez. A fedett kültéri bemutató terület a Kesztölci Szlovák Önkormányzat jóvoltából benyújtott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által folyósított pályázati támogatásból idén fel lett újítva. A kültéri kiállítás a régi paraszti élet szerszámait (kádár, asztalos, kovács), a földműveléshez, állattartáshoz, bor készítéséhez, kenderfeldolgozáshoz szükséges eszközeit mutatja be.

A két ingatlan összevonásával keletkezett terület hagyományőrző rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

Olvasta már?

Meghívó a 2023.09.27. szerdai Testületi ülésre

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43.§. (2) bekezdése alapján tisztelettel meghívom Kesztölc Község Képviselő-testületének 2023. szeptember 27. (szerda) 17.00-kor kezdődő ülésére. Az ülés helye: Po...