Tisztelt Kesztölciek!
Örömmel tájékoztatom Önöket arról, hogy november 22-én ,és november 28-án miénk lesz a déli harangszó. 11 óra 56 perckor a Kossuth rádióban hallhatunk egy rövid ismertetést a faluról, templomunk harangjairól és magát a harangszót is
meghallgathatjuk.

A műsor szerkesztői kérdéseket tettek fel, az általunk küldött válaszokból alkották meg a rövid kis összefoglalót, amely elhangzik a Déli harangszó című műsorban. A harangok történetének az ismertetésében Krázsik Róbert volt a segítségem.
Ha valaki mégsem tudná meghallgatni, mellékeljük azt az összeállítást, amit beküldtünk a szerkesztőségbe.

Radovics Istvánné

A falu első írásos emléke a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében történik 1075-ben, mely szerint I Géza király az
apátságnak adományozott Kesztölcön 2 eke földet, 7 szőlőt, 5 vincellért. 1294-től már az esztergomi káptalan tulajdona. A falu területéhez tartozik Klastrompuszta, ahol boldog Özséb 1250-ben megalapította a Pálos szerzetesrendet.

- Folyamatosan lakott település, a tatárjárás emlékét a mai napig őrzi a Tatárszállás elnevezés. A török hódoltság alatt sem néptelenedett el, 1560-as években adózik a királynak és a töröknek is. III. Károly uralkodása alatt 1711-ben szlovákokat telepít a Morva- vidékéről Kesztölcre. A falu a mai napig őrzi szlovák nemzetiségét.

Szent Kelemen templom a falu második temploma. 1800. november 1-én szentelte fel Köntös István plébános. Egytornyú késő barokk stílusú, belső hosszúsága 29 szélessége 10 méter. A hajóban és a szentélyben csehsüveg boltozat van. A bejárattól balra található a karzat lépcsője. Az oltár klasszikus stílust idéző, neobarokk jegyeket tükröző ereklyetartója felett látható az Isten báránya szobor.

Oltárképe Szent Kelemen életének azt a mozzanatát ábrázolja, amikor üldözöttként a Krímben lévő kőbányában vizet fakasztott a szomjhalál szélén lévő társainak. Hamvait Cirill és Metód kutatta fel és vitte Rómába. Mozaik képük szintén a templom falán található.

- A Szent Kelemenről elnevezett templom búcsú időpontja november 22-én Kelemen napján van. A templom és a falu védőszentje a templom névadója. A falu története szorosan kapcsolódik a bányászathoz. A száműzetésben élő Szent Kelemen pápa a kőbányában mentette meg társai életét. Cselekedetei, önfeláldozása, tanításai példát mutattak a
hívő falusi embereknek. Az oltárkép Kesztölc híres képzőművészének Nyilasi Tibornak a munkája. Európa legnagyobb mozaik oltárképei közé tartozik 3X4,5 méteres alkotás. A művész, a világ minden tájáról gyűjtötte a mozaik alkotóelemeit. Kő ásvány és üveg az anyaga. .Az oltárkép a templom felépítésének 200. évfordulójára készült, de ünnepelte a kereszténység kialakulásának az évfordulóját és a magyar államiságot is.

- A torony magassága 22méter. Négy harang lakik benne.

- 1. Szent Kelemenről elnevezett harang 75 cm átmérőjű eredetileg 216 kg (újra öntve 2006-ban 306 kg) Készült 1924-ben öntötte Walser Ferenc.
- 2. Jézus szíve és Szent Borbála harang 65cm átmérőjű 145 kg: Öntötte: Walser Ferenc Készült: 1924.
- 3.Szent Orbán 47 centiméter átmérőjű 67 kg. Újra öntötte Gombos Lajos Őrbottyánban 1975-ben.
- 4.Szent József lélekharang 30 cm, átmérőjű 19 kg. Készült 1924.
Az első világháború derekán a korábbi (1911-ben vett) kis lélekharang kivételével a három korábbi harangot, háborús célokra lefoglalták. A kesztölci emberek találékonyságát jelzi, a férfiak a bányából hozott vonatsínek felfüggesztésével és vasúti kocsi ütközőjének a mozgatásával pótolták a kiesett régi harangok hangját.

Olvasta már?

Állás pályázat

Kesztölc Község Önkormányzata a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Kesztölci Polgármesteri Hivatal Igazgatási előadó munkakör betöltésére.  

MFP EIM/ 2020 pályázat

Kesztölc Község Önkormányzata 2020. évben az MFP EIM/2020 kódszámú, „Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása – 2020” pályázat keretében   4.994.634 Ft támogatásban részesült. Az eredeti cél a Kesztölc, Szabad...