Kesztölc Kestúc

keresés

A különleges ünnepi miséről Makovics János tudósít.

2016.június 19-én rendhagyó vasárnapi mise volt a Szent Kelemen temlomban,de a mai mégis más mint a többi. Ünnepi, meghitt, hiszen kettős jubileumi esemény is történt ,melyen Kránitz Mihály atya is részt vett vendégként. Tarnóczi Ferenc pappá szentelésének 60.-dik évfordulóját ünnepelte, - aki 1971 től 2012-ig volt a falu papja, és generációk nőttek fel,számtalan elsőáldozást,bérmálást, esküvőt,temetést tartott,és köztiszteletben állt,és nem csak mint pap de mint ember is népszerű volt a lakosság körében sajátos humorával - így gyémántmisés,míg a falu új papja Magyar Pál plébános atya pappá szentelésének 25.évfordulóját ünnepelte,így ő ezüstmisés. E kettős ünneplés, és kerek évfordulós szám igazán nem mindennapi, és e kis templom mely annyi mindent átélt, egy újabb eseménnyel lett gazdagabb, ami szívet - lelket melengető, és felemelő érzés, mert a múlt és jelen "találkozása" szimbólikus értelemben megható, és mélységesen emberi is.

Elsőként Sasvári Zoltán tartott kis beszédet majd Radovics Panni, igazán meghatóan emlékezett meg az eltelt időkröl. Magyar Pál is gyönyörű szinte költői szavakban emlékezett meg elődjének tevékenységéről. A szentmise szokásos módon lett megtartva, időközönként közösen a papok, és a mise után egyébb szervezetek adták át ajándékukat. Kifelé jövet a templomból mindenki kapott egy - egy emléklapot, ami nagyon jó ötlet, így maradandóbb eme nap eseménye. Végezetül a templom mellett a sok süteményel teli asztalkánál beszélgettek. Az időjárás is kegyes volt, ragyogó napsütésben telt el eme "lélekmelengető" mise.

Olvasta már?

Makovics János: Mélyúti Mária

A két kápolna merőben különbözik egymástól. Más jellegű az építése, mégis összhangban vannak. A nem hívő embert is áthatja valami lelkiség ebben a félhomályos ,romantikus helyen.

Pannonhalmai zarándoklat

Dr. Magyar Pál atya szervezésében részt vettünk egy csodálatos zarándoklaton a Szent Kelemen Plébánia híveivel. Egy hatvanfős buszt töltöttünk meg Pünkösd hétfőn. Baloghné Kurucz Bernadett beszámolója

2. Az Újszövetség húsvétja

Jézus a lakoma borára azt mondta: "ez az Én Vérem, az Új Szövetségé". Ezzel Új Szövetséget hozott létre, azok közösségét, akik hisznek Őbenne, Őhozzá tartoznak, és Általa az Istenhez.

1. Az Ószövetség húsvétja

A Húsvét ünnepének gyökerei az Ószövetségbe nyúlnak vissza. Az Ószövetség Húsvétja az Egyiptomból való kivonulás volt.