Kesztölc Kestúc

keresés
Civil szervezetekTűzoltóság: Önkéntes Tűzoltó Egyesület KesztölcSiska Gáborelnök2517 Kesztölc, Szabadság tér 5.06/30-290-3792emailweboldal

„Istennek dicsőség, embernek segítség!”

Az egyesület kezdetleges múltjáról írásos feljegyzések csupán 1715 utáni hiányos feljegyzések tanúskodnak. 1737 november 19-én, a búcsúra készülő falusiakat, lesújtó háztüzek sarkalták szervezettebb tűzvédelem felállítására.

Hosszú idő telt el, amíg a kísérletezésből valóság lett. 1895-ben bejegyzésre került a mai napig használatos elnevezésével a megalakuló helyi tűzvédelmi szervezet. A történelem viharai végigsöpörtek az egyesület felett. Megtépázva, de mindig talpra állva, egyetlen vezérlő elvet követve munkálkodik, formálódik napjainkban is. „A lehető leggyorsabb, legközelebbi segítség a bajban.”

A levéltári anyagok tanúsága szerint soha nem volt gond az akarattal, kizárólag az anyagiak határolták be az egyesület tevékenységét, hatékonyságát. Megemlékezve az elődök munkásságáról, 2000-ben emléktábla avatásra került sor, tiszteletükre és a jövőnek emléket állítva a szertár falán.

2000-től lát el kiemelt feladatokat a vonulós állomány. Szigorú jogszabályi keretek között, a hivatásos erők egységeivel összhangban végzik segítségnyújtási feladataikat. Mindezt önkéntes vállalásban, anyagi ellenszolgáltatás nélül, pusztán faluszeretetből és segíteni akarásból. A helyi lakosokat tömörítő szervezet tagjai lehetnek, egyesületi vezetőségi tagok, vonulós tűzoltó tagok, ifjúsági tűzoltó tagok és pártoló tagok. Tevékenységük bekapcsolódik a falu életébe, örömébe, bánatába.

Katasztrófavédelmi és társadalmi szerepvállalás egyaránt jelentkezik működésükben. Polgári védelemi, tűzvédelmi és műszaki mentési feladatok mellett, továbbképzéseken, gyakorlatokon, versenyeken, megmérettetéseken is részt vesznek, valamint a protokoll feladatokat is komolyan veszik.

Az egyesület alapító tagja a megyei irányítású TURUL mentőcsoportnak, valamint a helyi polgári védelmi mentőcsoportnak. Szaktevékenységük a tűzoltás és műszaki mentés mellett a 2014-es évben két új térségünkben fontos és jelenleg még más tűzoltó egyesületnél nem rendszeresített profillal bővült. A két új egység az alpintechnikai (magasból-mélyből) mentő raj és a keresőkutyás kutató mentő raj.

Kesztölc, 2016 03.03.

Siska Gábor
ÖTE elnök
Egységparancsnok
Magyar Tűzoltószövetség KEM elnökségi tag
TURUL mentőcsoport 2. műszaki mentő raj pk.

Olvasta már?

Kaméleon utazások

Bodor Grétával Makovics János beszélgetett. "Egyre többen tartanak igényt a minőségi szórakozásra. A létszám volt már 20 fő de volt 120 fő is egyszerre . Ez a függ a darabtól, időponttól és az anyagiaktól. A legnépszerűbb előadásra eddig 600 ember...

Bogárháton bemutatók

Sasvári Zoltán Kesztölc 06707790847 Sasváriné dr. Borbíró Katalin 06204051726 bogarhaton@gmail.com

Pingpong Klub

Bakos György, a klub vezetője gybakos@freemail.hu 06205956791